Zarejestruj się | Masz już konto? Zaloguj się



Probiotyki w chorobie Leśniowskiego-Crohna
Z badania opublikowanego w Clinical Castroenterology and Hepatology, oficjalnym czasopiśmie American Gastroenterological Association wynika, że probiotyk boulardii Saccharomuces (S. boulardii) nie zapobiega nawrotom klinicznym u pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna.
Probiotyki, to środki bezpieczne, popularne i tolerowane przez organizm. Jednak jak dowodzi najnowsze doświadczenie, drożdże S. boulardii nie mają żadnego znaczącego działania zdrowotnego w przypadku osób cierpiących na chorobę Leśniowskiego – Crohna, będącą w stadium remisji.
Eksperyment badawczy zrealizowany metodą próby podwójnie ślepej z użyciem placebo wykazał bowiem, że probiotyczne drożdże S. boulardii nie są skuteczne jako prewencja u chorych z umiarkowanie ciężką chorobą, u których doszło aktualnie do remisji po zastosowaniu terapii steroidami lub salicylanami. Pod upływie 12-miesięcznych obserwacji, u 50 proc. chorych doszło do nawrotu choroby: u 47,5 proc. z grupy zażywającej probiotyk i u 53,2 proc. z grupy przyjmującej placebo.
Naukowcy planują już kolejne badania w celu określenia potencjalnej skuteczności terapeutycznej probiotyków w leczeniu innych chorób zapalnych jelita grubego, takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy zapalenie zbiornika jelitowego.

Źródło: AGA, KG
 
Skomentuj ten artykuł:
Zaloguj się aby dodać swój komentarz.
Komentarze do tego artykułu:
Nikt nie skomentował jeszcze tego artykułu